RRC GDCE Question Paper & Answers Key pdf

RRC GDCE Question Paper & Answers Key - RAILWAY RECRUITMENT CELL (RRC) conducting General Departmental Competitive Examination (GDCE) through ONLINE in computer or OFFLINE (i.e. through OMR). The Online Exam Question paper will be in Bilingual (English & Hindi)

Click here for RRB NTPC Previous Question Papers

RRC GDCE Question Paper & Key

RRC GDCE Question Paper is available now. RRC GDCE Question Paper with Answers key is available to download in PDF format also. General Science, General Knowledge, General Studies, History, Polity, Geography, GK Questions will be appear in RRB GDCE Online Test.

Click here for Latest Books & Authors List  – General Awareness

Click here for Important Days & Dates – General Knowledge

RRC GDCE Question Paper

1. Which of the following is NOT a type of screen of Television/ इनमें से कौन सा टीवी का एक प्रकार नहीं है

  1.     CRT/ सीआरटी
  2.     LED/ एलईडी
  3.     VHS/ वीएचएस
  4.     LCD/ एलसीडी

Ans: C

2. Most soluble in water is/ पानी में सबसे अधिक घुलनशील है

  1.     Camphor/ काम्फर
  2.     Sulphur/ सल्फर
  3.     common salt/ साधारण नमक
  4.     Sugar/ चीनी

Ans: D

3. Which of the following is used in pencils?/ निम्नलिखित में से कौन सी पेंसिल में उपयोग किया जाता है?

  1.     Graphite/ ग्रेफाइट
  2.     Silicon/ सिलिकॉन
  3.     Charcoal/ चारकोल
  4.     Phosphorous/ फास्फोरस

Ans: A

4. What Thomas Davenport invented?/ क्या थॉमस डेवनपोर्ट का आविष्कार किया?

  1.     Screw propellor/ पेंच प्रोपेलर
  2.     Electric streetcar/ इलेक्ट्रिक स्ट्रीटकार
  3.     Chesterfield/ चेस्टरफील्ड
  4.     Sleeping (railway) car/ स्लीपिंग (रेलवे) कार

Ans: B

5. Which of the following is NOT a part of the brain ?/ इनमें से कौन सा मस्तिष्क का हिस्सा नहीं है?

  1.     Cerebellum/ सेरेबैलम
  2.     Cortex/ कॉर्टेक्स
  3.     Pinna/ पन्ना
  4.     Medulla/ मेडुला

Ans: C

6. What Elisha Otis invented?/ क्या एलीशा ओटिस ने आविष्कार किया?

  1.     The brake used in modern elevators/ आधुनिक लिफ्ट में इस्तेमाल ब्रेक
  2.     Jet Engine/ जेट इंजिन
  3.     Turbine/ टरबाइन
  4.     Hydraulic Crane/ हाइड्रोलिक क्रेन

Ans: A

7. Plants developing in dry conditions are/ शुष्क स्थितियों में विकसित पौधे हैं

  1.     xerophytes/ एक्सरोफाइट्स
  2.     mesophytes/ मैसोफाइट्स
  3.     lithophytes/ लिथोफाइट्स
  4.     hydrophytes/ हाइड्रोफाईट्स

Ans: A

8. Which of the following is said to be “Stable”?/ निम्न में से कौन सा "स्थिर" कहा जाता है?

  1.     Proton/ प्रोटॉन
  2.     Neutron/ न्यूट्रॉन
  3.     Positron/ पॉज़िट्रॉन
  4.     Electron/ इलेक्ट्रॉन

9. On what date is' Teachers' Day 'celebrated?/ 'शिक्षक दिवस' किस तारीख को मनाया जाता है?

  1.     September 5/ 5 सितंबर
  2.     January 30/ 30 जनवरी
  3.     November 14/ 14 नवंबर
  4.     October 2/ 2 अक्टूबर

Ans: A

10. The Indian to beat the computers in mathematical wizardry is/ गणितीय विज़ार्ड में कंप्यूटर को हरा करने वाला भारतीय है

  1.     Ramanujam/ रामानुजम
  2.     Rina Panigrahi/ रीना पानिग्राही
  3.     Raja Ramanna
  4.     Shakunthala Devi/ शकुंतला देवी

Ans: D

11. Plants wilt due to excess of/ पौधों की वजह से अधिक की इच्छा

  1.     transpiration/ प्रत्यारोपण
  2.     photosynthesis/ प्रकाश संश्लेषण
  3.     absorption/ अवशोषण
  4.     None of these/ इनमे से कोई नहीं

Ans: A

12. Who wrote 'war and peace'?/ किसने 'युद्ध और शांति' लिखा था?

  1.     Leo Tolstoy/ लियो टॉल्स्टॉय
  2.     Mahatma Gandhi/ महात्मा गांधी
  3.     Charles Dickens/ चार्ल्स डिकेंस
  4.     Kipling/ किपलिंग

Ans: A

13. Largest ecosystem of the World is/ विश्व का सबसे बड़ा पारिस्थितिकी तंत्र है

  1.     Lakes/ झील
  2.     Mountains/ पहाड़ों
  3.     Forests/ वन
  4.     Ocean/ सागर

Ans: D

14. The percentage of earth surface covered by India is/ भारत द्वारा कवर पृथ्वी की सतह का प्रतिशत है

  1.     3.4
  2.     2.4
  3.     4.4
  4.     5.4

Ans: B

15. Gout is caused due to accumulation of / गाउट संचय के कारण होता है

  1.     Urea / यूरिया
  2.     Uric Acid/ यूरिक अम्ल
  3.     Ammonia/ अमोनिया
  4.     Guanine/ गुनाइन

Ans: B

16. What J. B. Dunlop invented?/ क्या जे बी डनलप का आविष्कार हुआ?

  1.     Pneumatic rubber tire/ वायवीय रबर टायर
  2.     Automobile wheel rim/ ऑटोमोबाइल पहिया रिम
  3.     Rubber boot/ रबड़ के जूते
  4.     Model airplanes/ मॉडल हवाई जहाज

Ans: A

17. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?/ निम्न धातुओं में से कौन सी अन्य धातुओं के साथ एक मिश्रण बनाती है?

  1.     Lead/ लीड
  2.     Solvent/ सॉल्वेंट
  3.     Zinc/ जिंक
  4.     Mercury/ बुध

Ans: D

18. The National Institute of Community Development is located at/ नेशनल इंस्टीट्यूट ऑफ सामुदायिक विकास स्थित है

  1.     Chennai/ चेन्नई
  2.     Pant Nagar/ पंत नगर
  3.     Hyderabad/ हैदराबाद
  4.     Bangalore/ बैंगलोर

Ans: C

19. The only zone in the country that produces gold is also rich in iron is/ देश का एकमात्र क्षेत्र जो लोहे में समृद्ध है, वह भी है

  1.     Southern- western zone/ दक्षिणी-पश्चिमी क्षेत्र
  2.     North-western zone / उत्तर-पश्चिमी क्षेत्र
  3.     North-eastern zone/ उत्तर-पूर्वी क्षेत्र
  4.     Southern zone/ दक्षिणी ज़ोन

Ans: D

20. The number of already named bones in the human skeleton is/ मानव कंकाल में पहले से ही नामित हड्डियों की संख्या है

  1.     200
  2.     206
  3.     212
  4.     218

Ans: B

RRC GDCE Question Paper & Key –PDF download

Android App

One comment

  1. pramila jayant more

    books are available for last 10 years of RRC GDCE exam question & answer ? if available please inform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Disclaimer: Every effort has been made to ensure accuracy of data on this website. www.dailycareers.in will not be responsible for any consequences or errors in the information provided.