RRC GDCE Online Exam Question Paper & Key pdf

RRC GDCE Online Exam Question Paper & Key - RAILWAY RECRUITMENT CELL (RRC) conducting General Departmental Competitive Examination (GDCE) through ONLINE in computer or OFFLINE (i.e. through OMR). The Online Exam Question paper will be in Bilingual (English & Hindi)

Click here for RRB NTPC Previous Question Papers

RRC GDCE Online Exam Question Paper is available now. RRC GDCE Online Exam Question Paper with key is available to download in PDF format also. General Science, General Knowledge, General Studies, History, Polity, Geography, GK Questions will be appear in RRB GDCE Online Test.

Click here for Latest Books & Authors List  – General Awareness

Click here for Important Days & Dates – General Knowledge

RRC GDCE Online Exam Question Paper

1. What is common between Kutty, Shankar, Laxman and Sudhir Dar?/ कुट्टी, शंकर, लक्ष्मण और सुधीर दार में क्या बात है?

  1.     Classical Dance/ शास्त्रीय नृत्य
  2.     Drawing Cartoons/ ड्राइंग कार्टून
  3.     Instrumental Music/ वाद्य संगीत
  4.     Film Direction/ फिल्म निर्देशन

Ans: B

2. The principal copper deposits of India lie in which of the following places?/ भारत के प्रमुख तांबा जमा निम्नलिखित स्थानों में से किस में है?

  1.     Hazaribag and Singbhum of Jharkhand/ बिहार के हजारीबाग और सिंहभूम
  2.     Khetri/ खेतरी
  3.     Anantapur/ अनंतपुर
  4.     Siwaliks/ सिवालिक

Ans: A

3. Sanchi Stupa is located near/ सांची स्तूप निकट स्थित है

  1.     Gaya/ गया
  2.     Bhopal/ भोपाल
  3.     Varanasi/ वाराणसी
  4.     Bijapur/ बीजापुर

Ans: B

4. Which area was connected to Graham Greene?/ ग्राहम ग्रीन किस क्षेत्र से जुड़े थे?

  1.     Science/ विज्ञान
  2.     music/ संगीत
  3.     Painting/ चित्रकारी
  4.     Literature/ साहित्य

Ans: D

5. The smallest state of India is/ भारत का सबसे छोटा राज्य है

  1.     Rajasthan/ राजस्थान
  2.     Sikkim/ सिक्किम
  3.     Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश
  4.     Goa/ गोवा

Ans: D

6. The Salal Project is on the river/ सलाल परियोजना नदी पर है

  1.     Ravi / रवि
  2.     Jhelum/ झेलम
  3.     Chenab/ चिनाब
  4.     Sutlej/ सतलज

Ans: C

7. Orignal name of mahabharata is?/ 'महाभारत' का मूल नाम है

  1.     Story saratsagar/ कथा सरट्सगर
  2.     Jai Samhita/ जय संहिता
  3.     Fast story/ व्रत कथा
  4.     Rajralangini/ राजतरंगीनी

Ans: B

8. The reaction which converts sugar solution into alcohol is an example of/ प्रतिक्रिया जो शर्करा में चीनी समाधान को परिवर्तित करती है, इसका एक उदाहरण है

  1.     saponification/ सैपोनिफिकेशन
  2.     hydrogenation/ हाइड्रोजनीकरण
  3.     fermentation/ किण्वन
  4.     hydrolysis/ हाइड्रोलिसिस

Ans: C

9. Normal adult human male has/ सामान्य वयस्क मानव पुरुष है

  1.     10 gram of haemoglobin/100 gram of blood/ 10 ग्राम हीमोग्लोबिन / 100 ग्राम खून
  2.     14 gram of haemoglobin/100 gram of blood/ 14 ग्राम हीमोग्लोबिन / 100 ग्राम रक्त
  3.     18 gram of haemoglobin/100 gram of blood/ 18 ग्राम हीमोग्लोबिन / 100 ग्राम रक्त
  4.     24 gram of haemoglobin/100 gram of blood/ 24 ग्राम हीमोग्लोबिन / 100 ग्राम रक्त

Ans: B

10. If the cylinder in which gas is stored in vacuum were to suddenly burst,then the temperature of gas shall/ यदि सिलेंडर में गैस को वैक्यूम में संग्रहीत किया जाता है तो अचानक फट हो जाती है, तो गैस का तापमान

  1.     Become Zero/ शून्य बनें
  2.     Increase/ बढ़ना
  3.     Decrease/ कमी
  4.     Remain Constant/ स्थिर रहना

11. 20 August is celebrated as/ 20 अगस्त के रूप में मनाया जाता है

  1.     Earth Day/ धरती दिवस
  2.     Goodwill day/ सदभावना दिवस
  3.     No tobacco day/ कोई तंबाकू दिवस नहीं
  4.     None of these/ इनमें से कोई नहीं

Ans: B

12. Jude Felix is a famous Indian player in which of the fields?/ जूड फेलिक्स खेतों में से एक प्रसिद्ध भारतीय खिलाड़ी हैं?

  1.     Hockey/ हॉकी
  2.     Football/ फुटबॉल
  3.     Tennis/ टेनिस
  4.     Volleyball/ वॉलीबॉल

Ans: A

13. Who wrote the book 'My Frozen Turbulence' in Kashmir?/ कश्मीर में 'माय फ्रोजन टर्ब्यूलेंस' किताब किसने लिखा है?

  1.     Anis Jung/ अनीस जंग
  2.     Jagmohan/ जगमोहन
  3.     J. Akbar/ जे। अकबर
  4.     Nisim Ezekiel/ निसिम एजेकील

Ans: B

RRC GDCE Online Exam Question Paper & Key –PDF download

Android App

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Disclaimer: Every effort has been made to ensure accuracy of data on this website. www.dailycareers.in will not be responsible for any consequences or errors in the information provided.