RRB GDCE Previous Question Paper with Key pdf download

RRB GDCE Previous Question Paper with Key - RAILWAY RECRUITMENT CELL (RRC) conducting General Departmental Competitive Examination (GDCE) through ONLINE in computer or OFFLINE (i.e. through OMR). The Online Exam Question paper will be in Bilingual (English & Hindi)

Click here for RRB NTPC Previous Question Papers

RRB GDCE Previous Question Paper with Key is available now. RRC GDCE Online Exam Question Paper with key is available to download in PDF format also. General Science, General Knowledge, General Studies, History, Polity, Geography, GK Questions will be appear in RRB GDCE Online Test.

Click here for Latest Books & Authors List  – General Awareness

Click here for Important Days & Dates – General Knowledge

RRB GDCE Previous Question Paper

1. Ajanta-Ellora are located near the caves/ अजंता-एलोरा गुफाओं के निकट स्थित हैं

  1.     Ajmer/ अजमेर
  2.     Jaipur/ जयपुर
  3.     Patna/ पटना
  4.     Aurangabad/ औरंगाबाद

Ans: D

2. Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?/ निम्न लोक नृत्य रूपों में से कौन सा गुजरात के साथ जुड़ा हुआ है?

  1.     Nautanki/ नौटंकी
  2.     Garba/ गरबा
  3.     Kathakali/ कथकली
  4.     Bhangra/ भांगड़ा

Ans: B

3. When was barb wire patented?/ जब बार्ब वायर पेटेंट किया गया था?

  1.     1874
  2.     1840
  3.     1895
  4.     1900

Ans: A

4. The Yarlung Zangbo river, in India, is known as/ भारत में यारलंग झांबो नदी, को, के रूप में जाना जाता है

  1.     Mahanadi/ महानदी
  2.     Indus/ सिंधु
  3.     Ganga/ गंगा
  4.     Brahmaputra/ ब्रह्मपुत्र

Ans: D

5. The intersecting lines drawn on maps and globes are/ मैट्रिक्स और ग्लोब पर आरेखित रेखाएँ हैं

  1.     Latitudes/ अक्षांश
  2.     longitudes/ रेखांकन
  3.     geographic grids/ भौगोलिक ग्रिड
  4.     None of these/ इनमे से कोई भी नहीं

Ans: C

6. Who was known as Iron man of India? / भारत के लौह पुरुष के रूप में कौन जाना जाता था?

  1.     Govind Ballabh Pant / गोविंद बल्लभ पंत
  2.     Sardar Vallabhbhai Patel/ सरदार वल्लभभाई पटेल
  3.     Jawaharlal Nehru/ जवाहर लाल नेहरू
  4.     Subhash Chandra Bose/ सुभाष चंद्र बोस

Ans: B

7. Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?/ साधारण टेबल नमक सोडियम क्लोराइड है। बेकिंग सोडा क्या है?

  1.     Potassium chloride/ पोटेशियम क्लोराइड
  2.     Sodium bicarbonate/ सोडियम बाइकार्बोनेट
  3.     Potassium carbonate/ पोटेशियम कार्बोनेट
  4.     Potassium hydroxide/ पोटेशियम हाइड्रोक्साइड

Ans: B

8. Chloropicrin is used as/ क्लोरोप्सिकिन का उपयोग के रूप में किया जाता है

  1.     Perfume/ इत्र
  2.     Solvent/ सॉल्वेंट
  3.     Anaesthetic/ संवेदनाहारी
  4.     Tear Gas/ आनंसू गैस

Ans: D

9. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?/ हवा में निम्न में से किस गैस की उपस्थिति के कारण पीतल हवा में फीका हो जाता है?

  1.     Oxygen/ ऑक्सीजन
  2.     Hydrogen sulphide/ हाइड्रोजन सल्फ़ाइड
  3.     Carbon dioxide/ कार्बन डाइआक्साइड
  4.     Nitrogen/ नाइट्रोजन

Ans: B

10. The India's highest annual rainfall is reported at / भारत की सबसे अधिक वार्षिक वर्षा रिपोर्ट यहां दर्ज की गई है

  1.     Churu, Rajasthan/ चुरु, राजस्थान
  2.     Namchi, Sikkim/ नमची, सिक्किम
  3.     Chamba, Himachal Pradesh / चंबा, हिमाचल प्रदेश
  4.     Mawsynram, Meghalaya/ मौसीनराम, मेघालय

Ans: D

11. Potassium nitrate is used in/ पोटेशियम नाइट्रेट में उपयोग किया जाता है

  1.     Medicine/ चिकित्सा
  2.     Fertiliser/ उर्वरक
  3.     Salt/ नमक
  4.     Glass/ कांच

Ans: B

12. Which of the following has a potential for harnessing of tidal energy in India? / इनमें से कौन सा भारत में ज्वारीय ऊर्जा का इस्तेमाल करने की क्षमता है?

  1.     Gulf of Mannar/ मन्नार की खाड़ी
  2.     Gulf of Cambay/ केंबे की खाड़ी
  3.     Backwaters of Kerala/ केरल के बैकवॉटर
  4.     Chilka lake/ चिल्का झील

Ans: B

13. The percentage of irrigated land in India is about / भारत में सिंचित भूमि का प्रतिशत लगभग है

  1.     45
  2.     35
  3.     10
  4.     46

Ans: B

RRB GDCE Previous Question Paper with Key – PDF Download

ilook Website

2 comments

  1. Sir i want wr railways previous questions sets 20-12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Disclaimer: Every effort has been made to ensure accuracy of data on this website. www.dailycareers.in will not be responsible for any consequences or errors in the information provided.